Dalslands Kanot Maraton+ 2011 – en fantastisk upplevelse…

Lördagen den 13:e augusti var det dags för årets upplaga av Dalslands Kanot Maraton+. Jag hade anlänt till Bengtsfors redan på torsdagen innan så på fredagsmorgonen gav jag mig ut på en liten baninspektion på Lelången. Jag kom iväg vid 9-tiden och paddlade i drygt en timme. Det kändes helt annorlunda att paddla på en lugn insjö jämfört med ett hav med ständig blåst. Träffade en annan kanotist som också var ute och körde lite inför mogondagens lopp.

På eftermiddagen var det incheckning på Baldersnäs och jag fick lite goda tips från en gammal kompis som också skulle köra loppet.

Lördagen började redan 04:30 med frukost och allmänt snurrande. Klockan 06:00 gick jag iväg till buss-stationen för att ta bussen till starten. Det var bara 6 grader ute när jag vaknade och nu hade temperaturen stigit till dryga 8. Vid starten klockan 08:00 var temperaturen uppe kring 12 grader och det började bli angenämt att snurra omkring i korta tajts och T-tröja.  

Starten gick och alla paddlade febrilt för att komma lågt fram i ledet vid första lyftet efter 6,5 km. Jag visste inte hur det skulle bli utan paddlade med “god känsla” och hoppades att 6:30-6:40 -tempot inte skulle knäcka mig totalt.

Första lyftet fick jag hjälp av en bekant som tyckte vi skulle ta två kajaker på två man. Jag tackade och bugade då min kajak vägde runt 24kg enligt databladet.

Därefter var det fullt blås fram till nästa lyft i Skifors, där var första depån med bullar, bananer och vätska. Detta var behövligt då jag började få hungerkänslor. Tror jag fick i mig tre bullar och en banan innan det var dags att fortsätta.

Nästa etapp var 14km och ganska seg, hittade en annan 535:a som jag pratade med. Vi kom att hjälpa varandra vid lyftet i Gustavfors och dit kom jag redan efter 4:13:27 och såg goda möjligheter till en totaltid under 7-timmar.

När jag sedan kom ut i Lelång på sista etappen började det blåsa upp och det blev nästan 20 kilometer motvindspaddling. Det blåste runt 8-10m/s och tempot blev 1-2 minuter långsammare per kilometer.

Sista depån hoppade jag över och kämpade på med en överkropp som kändes som om den var för liten för mina lungor. Efter 7 timmar och 21 minuter kom jag så i mål i Bengtsfors och det dröjde inte många timmar förrän jag började längta till 2012 års maraton.

(Bilder kommer snart)

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *