Stockholm Marathon 2013

SM2013

I lördags var det åter dags att åka till Stockholm för att springa 42.195 meter. Årets förberedelser har gått ganska bra och jag har framför allt inte varit skadad. Träningen under 2013 har bestått av löpning men även en hel del cykel. Jag har haft förmånen att jobb-pendla på cykel i år vilket naturligtvis har påverkat konditionsläget. Å andra sidan har jag ibland varit för trött för att ta mig ut och springa när jag kommit hem.

En titt i träningsdagboken visar att jag fått ihop 588km löpning och cyklat 953km sedan nyår och slår man ut det på antalet veckor sedan nyår så blir det 26,7km löpning och 43,3 km cykling per vecka. Motsvarande siffor för 2012 var 363km löpning och 258km cykling.

Dagen började tidigt med väckning klockan 4:45 för frukost och avfärd till Centralen där Löpartåget skulle ta oss till Stockholm med avgångstid 5:55. Snurrade omkring lite på stationen och lyckades hoppa på tåget med någon minuts marginal. Sedan bar det iväg utan några direkta incidenter ombord. Fick min nummerlapp och lyckades sedan ta mig till bussen som skulle ta oss till Östermalms IP.

Det var ett underbart väder och det var skönt att sträcka ut på konstgräset efter ett kortare mässbesök. Därefter blev det dags för ombyte och vila innan starten. Strax efter 11 gick jag och lämnade in mina saker och begav mig till startfållan. Nu var det nära…

När starten gick bar det iväg på lätta ben. Tyckte nog att det gick lite för lätt och när jag såg att klockan visade på tider runt 4:30 tempo började jag fundera på om GPS:en visade fel men en titt på pulsen så vad det ingen fara.

Började dock fundera på att dra ner lite på tempot när jag gjort första 10km i 5:16 tempo men det är svårt när det går bra och man känner sig fräsch. Passerade 15km och hade då lyckats dra ner tempot så att jag låg på 5:17 per kilometer från start. Det kändes fortfarande lugnt och drömmen om en tid runt 3:45 började väckas till liv. Jag hade ju gjort en tredjedel av loppet.

När jag passerade 30km var jag inte riktigt lika pigg och hade nu ett snitt på 5:29 från start. Sluttiden skulle kunna bli runt 3:51 och det var fortfarande möjligt att gå under 4-timmar med marginal.

Nu började det bli lite mer jobbigt och mellan Slussen och Västerbron gick det inte fort. Tittade på klockan och bitvis handlade det om tider runt 6-7minuter per kilometer. Jag ville öka men det gick inte. Det var bara att bita ihop och försöka le in i kamerorna…

När det blev dags att ta sig upp på Västerbron för andra gången fick det bli lite långsammare jogg. Trots att jag var sliten lyckades jag ändå ta mig förbi en del löpare som var ännu tröttare än jag. Nu började det regna och det blev lite friskare ute. Passerade 35km i ösregn och åskådarna hade tagit skydd under Stockholms broar.

Staplade förbi centralstationen och fick lite extra kraft fån den tappra publiken som fortfarande var ute trots regnet. Började känna att det snart var dags för målgång och passerade så 40km med en snitt-tid på 5:46 per kilometer. Nu var det bara att inse att det som sett så bra ut i början hade spelat mig ett spratt och nu var chansen på sub4 endast något att hoppas på till nästa lopp.

Slutligen passerade jag in på Stadion och passerade mållinjen på 4h 3m 48s vilket ger ett snitt på 5:47 per kilometer. Nu hade jag förlorat 30s per löpt kilometer eller runt 20minuter totalt. Den mesta tiden försvann från 30km och framåt men det är väl det som är så spännande med Marathon. Vägen fram till 30km är transport och det är efter 30 som det avgörs.

Sammanfattningsvis så lyckades jag göra mitt bästa lopp hittills och persade med över 10minuter.  Dessutom kan jag nog påstå att jag lärt mig följande:

  •  Ta det lugnt i början
  • Förivra dig inte utan håll dig till planen
  • Vätskebälte tröttar ryggen
  • Det var bra med uppladdning på Enervit produkter 4+4+2mineral

Att tänka på inför kommande lopp:

  • Distansträning – tror denna är viktig för maran
  • Ökad dos till 35km/vecka
  • Vilan bygger upp
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *