Sandsjöbacka Trail Marathon 2013

Då var årets upplaga av Sandsjöbacka Trail Marathon avklarat. Förra året valde jag ganska sent att byta till korta banan då jag hade problem med en låsning i höger höft/lår. Tejpades av min kiropraktor och kom i mål.

I år var det åter långa banan som gällde och efter att ha varit på träningsläger i Bengtsfors  över jul och nyår och ett nytt program från Mattias på Aktivitus hade jag goda förhoppningar om att pressa tiden från 2011 då jag sprang första gången.

Nåväl starten gick 7:45 i Kungsbacka och sedan följde en lång löpning mot Krokslätts idrottsplats i Mölndal. Målet var att komma i mål på en tid under fem timmar vilket skulle innebära ett snitt på 7-minuter per kilometer. Med lite högre fart på transportsträckorna och sedan ett något lugnare tempo i skogen skulle detta vara fullt möjligt.

I år var det 14-minusgrader när vi startade och temperaturen skulle bara stiga några få grader under dagen. Det som kom att bli jobbigast under loppet var att hålla händerna varma. Hade med mig extra vantar men efter ett byte vid första kontrollen kom de nya att vara genomblöta när jag kom till andra kontrollen efter drygt 30km.

Lyckades hålla avsett tempo under första 35 kilometrarna och vid passagen av 30km skylten låg jag på 3:29:17 helt enligt plan. Stoppet på kontrollen vid Sisjön gjorde att mina blöta vantar frös ihop och det blev svårt att få upp någon som hellst värme i händerna. Efter några kilometer blev det stopp och jag hade två stelfrusna händer som jag försökte få värme i. Nu var det nära att jag skulle bli tvungen att bryta för att inte förfrysa mig. Som tur var kom några löpare förbi och jag fick låna ett par vantar (Tack) och kunde fortsätta mot mål.

Nu hade jag förlorat 20-minuter och benen började protestera. Fortsatte ner mot Fässberg och vidare i Mölndalsravinen. På väg ner till Toltorpsdalen hade jag två ben som vägrade ta sig nerför och jag fick kämpa för varje steg i det branta nedförslutet. Då kom Mattias från Aktivitus skuttande som en gasell ner för berget och jag fick se hur man kan göra det om man är pigg.

Vidare mot mål och slutligen kom jag fram till Krokslätts idrottsplats. Här var det dags för ärevarv runt fotbollsplanerna innan målgång vilket var det mest knäckande under hela loppat – så nära och ändå nästan en halv kilometer kvar.

Klockan stannade på 5:25:26 vilket var drygt 80 minuter snabbare än 2011. Visserligen lite annorlunda bana men helt OK. Denna gången hade jag dessutom lyckats stämpla ALLA kontroller. Nästa gång blr det sub 5-timmar.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *